Форум - www.dechica.com

Форум ДЕЧИЦА - забавен детски сайт
Дата и час: 04 Окт 2015, 12:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 17:01 
Offline
Почетен Член

Регистриран на: 24 Юни 2006, 16:28
Мнения: 605
Местоположение: Take your hand and walk away...
Съдържание:
1стр.
-Информация
- Фотографски термини и пособия
- Видове фотография
-Сайтове


Фотография
от Уикипедия, свободната енциклопедия


Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помоща на светлината. Фотографията е едновременно теория, техники и методи за съхраняването на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тези техники като средство.

Думата фотография произлиза от гръцките думи φως/фос ("светлина") и γραφις/графис ("писец", "четка") или γραφη/графи, означаващи заедно "рисуване със светлина". Продуктът на фотографията се нарича фотографска снимка или просто снимка.

История

Първата успешна снимка на Нисефор Ниепс, ок.1826 г.Комбинирането на два разнородни научни процеса през 19 век води до появата на фотографията. Първият от тези процеси е оптически. То това време камера обскура е била в употреба от поне 400 години. Една рисунка на Леонардо да Винчи от 1519 година показва камера обскура; приблизително по същото време употребата и като помощно средство при рисуване е била насърчавана. Този ранен фотографски прибор не съхранявал получения образ, той просто проектирал това, което се намирало пред малкия отвор в стената на затъмнена стая върху дадена повърхност и фактически цялата стая представлявала един огромен фотоапарат без обектив. Всъщност самата фраза камера обскура означава буквално "затъмнена стая".
Вторият процес е химически. Стотици години преди изобретяването на фотографията хората знаели, че някои цветове избеляват на слънцето, но всъщност правели малка разлика между топлина, въздух и светлина.
Смята се, че първата успешна фотографска снимка датира от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. За фотографска плака той използвал полирана калаено-оловна плочка покрита с нефтен дериват, наречен "юдейска смола", който се втвърдявал под въздействието на светлината. Ниепс поставил плаката в камера обскура и я експонирал 8 часа при силна слънчева светлина.
Този процес обаче се оказал задънена улица и Ниепс започнал да експериментира със сребърни съеднения въз основа на откритието на Йохан Хайнрих Шулц от 1724 година, че сребърно-варовиковата смес потъмнява от влиянието на светлината.
Въпреки известни пръвоначални резерви, на 4 януари 1829 година Нисефор Ниепс подписва договор за сътрудничество с артиста Луи Дагер. Само 4 години по-късно, през 1833 г., Ниепс умира неочквано от инсулт, но Дагер продължава да експериментира. Макар и без научно образование Дагер прави две изключително важни открития. Той открива, че обработването на среброто със йодни пари преди експониране на светлина, позволява формиране на латентен образ, който след това се проявава на живачни изпарения. По този начин става възможно намаляването на времето за експонация от 8 часа на около 30 минути. Дагер открива също, че така полученият образ може да фиксиран чрез потапяне на плаката в солен разтвор. Резулатът бил деликатено, сребристо, монохроматично и единствено по рода си изображение.
През 1839 година Дагер официално обявява, че е изобретил фотографски процес, използващ посребрена медна плочка, наречен дагеротипия. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.
Малко по-рано, от другата страна на Ламанша, английският изобретател Уилиам Фокс Талбот вече бил открил друг начин за фиксиране на образа получен чрез сребърния процес, но го пазел в тайна. След като научил за изобретнието на Дагер, Талбот усъвършенствал своята технология, така че да бъде достатъчно бърза и да може да се използва за фотографиране на хора, също като тази на Дагер, и до към 1840 година бил готов с техниката, която сам нарекъл калотипия. Тя се състояла в нанасяне на сребърен хлорид върху хартиен лист с цел получаване негативен образ като междинен етап. За разлика от дагеротипа, който създавал уникални, еднократни образи, калотипния негатив можел да се използва за създаване на неограничен брой позитивни снимки.
Фокс Талбот патентовал своя процес, което до голяма степен ограничило неговото разпространение. Той прекарал остатъка от живота си в съдебни дела в защита на изобретението си, докато накрая напълно се отказал от фотографията.
По-късно неговият процес бил доусъвършенстван от Джордж Ийстман и днес лежи в основата на технологията използвана в познатия на всички химически фотографски филм.

Популяризация

В първите години дагеротипията се оказала по-популярна тъй като удовлетворявала внезапно възникналото търсене на портретни услуги сред новопоявилата се средна класа в резултат на индустриалната революция. Това търсене, което нямало как да бъде задоволено със средствата на живописта, нито като обем, нито като цена, може да се е оказало натискът необходим за развитието на фотографията.
Много хора смятат, че дагеротипията е била най-популярния фотографски метод до края на 19 век. В действителност, този процес е бил в обща употреба само за около едно десетилетие. Дагеротипиите, макар и хубави, бил крехки и трудни за копиране. Единична снимка направена във фотографско студио струвала равностойността на 1000 сегашни (2006 г.) щатски долара. Поради тези причини дагеротипията скоро била изместена от подобни процеси:
Амбротипията изобретена през 1854 г. - позитивен образ върху стъкло със зачернен гръб;
Тинтипията (феротипия)- образ върху покрита с асфалт желязна плака.
Белтъчния отпечатък (albumen print) - хартиена фотография, получена с помоща на големи стъклени негативи, бил най-употребявния процес при документирането на Американската гражданска война.
Стремежът за усъвършенстване на фотографския процес в посока откриване на евтин начин за правене на голям брой фотографския копия връща изобретателите отново към процеса на Талбот. След серия подобрения през пръвите 20 години се ражда съвременния фотографски процес.
През 1884 г. Джордж Ийстман от Рочестър, Ню Йорк, изобретява сухия светочуствителен гел, който се нанасял върху хартия или филм. Това нововъведение бързо измества другите процеси, тъй като фотографът вече не трябвало да носи със себе си сандъци с фотографски плаки и токсични химикали. През юли 1888 г. първият фотоапарат с марката "Кодак", дело на Джордж Ийстман, излиза на пазара под мотото "Вие натискате бутона, ние вършим останалото". Вече всеки можел да прави снимки и да остави опасните химически процеси на другите. Фотографията навлиза широко на поребителския пазар през 1901 г. с представянето на фотоапарата "Кодак Брауни". Оттогава насам малко се е променило във химическата фотография, въпреки появата на цветната фотография, автоматичния фокус и експонация. От появата през 1925 г. на първия апарат "Лайка" (Leica), използващ 35 мм филм почти нищо не се е променило в технологията на прояване на черно-бели материали.
В момента запечатването на образи в цифров (дигитален) вид се разпространява изключително бързо, тъй като дигиталните апарати, освен другите предимства, позволяват и моментален преглед на направената снимка. Резолюцията (разграничителната способност) на най-добрите модели надминава тази на 35 милиметровия филм, а тези с по-малка резолюция станаха достъпни за широката публика.

Фотографски стилове
По обектно присъствие


Документална фотография
Модна фотография
Портретна фотография
Научно-техническа фотография
Семейна фотография
Улична фотография
Спортна фотография
Астро фотография

По технологичност

Микро/Макро фотография
Рентгенова фотография
Инфрачервена фотография
Ултравиолетова фотография
Подводна фотография
Репродукционна фотография

По реализация

Художествена фотография
Фотожурнализъм
Стокова фотография

_________________
know that i can't get over you
'cause everything i see is you
and i don't want no substitute
baby i swear it's deja vu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 17:16 
Offline
Почетен Член

Регистриран на: 24 Юни 2006, 16:28
Мнения: 605
Местоположение: Take your hand and walk away...
Фотографски термини и пособия
Негатив
Фотографският негатив е тип фотографско изображение при което нормалните цветове са заменени с други. Негативите биват цветни и черно-бели. В черно-бялата фотография например за негатив говорим, когато светъл тон от обекта е представен в изображението с тъмен, и тъмен тон е представен със светъл.

Диапозитив
Диапозитивът е вид фотографско избражение, обратно на негатив, т.е. оргиналните цветове са запазени. Единствената разлика е, че изображението е огледално.
Диапозитив за краткост се нарича и диапозитивният филм. Диапозитив също така се нарича и кадър от диапозитивен филм, поставен в пласмасова или хартиена рамка за удобство при прожектиране или съхранение.
За проявяването на цветни диапозитивни филми се използва процес Е6, който е различен от този, с който се проявяват черно-бели негативни филми - C41 (Ц41).

Ролфилм
Среден формат (120 мм) фотографска лента, навита на ролка. Подобен се използва в киното.

Проявител
Фотографският проявител или просто проявител е химически препарат, който прави латентния (невидим) образ запечатан на фотографския филм или хартия, видим.

Фиксаж
~~~

_________________
know that i can't get over you
'cause everything i see is you
and i don't want no substitute
baby i swear it's deja vu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 17:20 
Offline
Почетен Член

Регистриран на: 24 Юни 2006, 16:28
Мнения: 605
Местоположение: Take your hand and walk away...
Видове фотография

Черно-бяла фотография
~~~
Цветна фотография
~~~
Аналогова фотография
~~~
Цифрова фотография
Цифровата фотография (известна още като дигитална фотография) за разлика от класическата, основана на фотохимични реакции фотография използва електронни сензори за да записва изображения, използвайки разбираем от машините двоичен код. Това улеснява съхраняването и редактирането на снимките на персонален компютър. Във всеки файл генериран (заснет) с цифров фотоапарат се записват и детайлизирана информация за параметрите на заснетото изображение - марка и модел на цифровият апарат, с който е заснето, Aperture Value, Exposure Bias Value, Flash, ISO, Shutter Speed Value, Color Space, Exposure Program, Focal Length, Metering Mode и дата и час на заснемане. Допълнително се записва и двоична информация за типа на файла, в който изображението е съхранено - JPG, TIFF. Тази информация може да бъде прочетена от специални програми и може да бъде много полезна за обучение на похватите при снимане, както и за точните настройки на фотоапарата, при заснемане на снимката.

Качеството на снимките зависи от сензора, който се използва за разпознаване на изображението и превръщането му в електронни сигнали. Разделителната способност на сензора се измерва в точки (пиксели) обикновенно се използва мегапиксел (1Мрх=1000000 пиксела) - повече точки се равняват на повече информация за обекта и обикновенно и по-високо качество. Качеството на изображението също силно зависи и от физическият размер на матрицата (колкото по-голяма е матрицата, толкова по-високо качество). Големината на матрицата се записва като дължина на диагонола (1/1.8") или дължина на страните (22.2 x 14.8 mm). Качеството на едно 5Мрх изображение от професионална камера (с матрица 22.2 x 14.8 mm ) конкурира 10Мрх изображение от любителски апарат (с матрица 3 x 4 mm) точно поради тази причина. Съвременните цифрови фотоапарати (а и на цифровите видео камери) имат обикновенно между 1 и 10Мрх. Също така вече има множество компютърни програми (софтуер), които позволяват да се подобри значително качеството на дадено изображение. По - известни от тях са Adobe Photoshop и PaintShop Pro, както и множество програми за четене на дигитални изображения, които предлагат даден набор от опции за манипулиране със снимковия материал. С тях е възможно да се коригират някои недостатъци на цифровите изображения (като така наречения дефект "червени очи"; замъглен образ; контраст; цветово съотношение; интерлейз - предимно когато изображението е съхранено от видео материал; и други). Тези дефекти влияят също значително на качеството на цифровото изображение и в доста от случаите това не е възможно да се избегне. Опцията за корекция на "червени очи" вече се поддържа и от почти всички цифрови фотоапарати, но ако сте пропуснали да направите това, със споменатите програми може лесно да се коригира този нежелан дефект на снимката. А дефекта сам по себе си се появява предимно при снимане в затъмнени помещения или при нощни снимки. Това е и една от причините при професионалната фотография да се набляга изключително много на подбора на осветление. Освен корекцията на дефекти, тези софтуерни разработки могат да се използват и за различни ефекти, които да се прибавят към даденото изображение. Така, например бихте могли да изрежете част от изображението, която не ви харесва или която искате да използвате например за колажи. Бихте могли да отсраните задния фон или да прибавите нов. Софтуерните разработки предлагат и вариант за намаляване на обема на дигиталната информация. Тоест, ако искате бихте могли да запазите максимално качеството на изображението, а да намалите големината на файла. Това също го има като опция в цифровите фотоапарати. Те предлагат настройки, които контролират с каква големина или с какво качество да се заснеме изображението. За съжаление при тях по-малкият размер на файла е за сметка на качеството на снимката.

_________________
know that i can't get over you
'cause everything i see is you
and i don't want no substitute
baby i swear it's deja vu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 17:30 
Offline
Почетен Член

Регистриран на: 24 Юни 2006, 16:28
Мнения: 605
Местоположение: Take your hand and walk away...
Сайтове
Български сайтове за фотография


http://www.4coolpics.com/
http://photo-cult.com/
http://photo-forum.net/
http://foto.start.bg/
http://www.snimka.bg/
http://www.photoacademia.org/
http://bulphoto.com/agency.php
http://www.bgfoto.net/index.php
http://arts.suncreation.org/adminpart/index.php
http://www.all.bg/Art_and_Culture/Photo/
http://liternet.bg/web/arts/photo/index.html
http://www.lyubenov.com/
http://dir.dir.bg/6/123_or1_of0.html
http://www.koralmedia.com/
http://www.geocities.com/markishky/Photo2.htm
http://www.search.bg/c.php?c=143
http://liternet.bg/web/arts/photo/photo.htm
http://www.propics.eu/
http://www.photopavilion.com/

Чуждестранни сайтове за фотография

http://www.deviantart.com
http://www.nationalgeographic.com/photography/
http://photo.net/
http://www.photography.com/
http://www.photographytips.com/
http://dir.yahoo.com/Arts/Visual_Arts/Photography/
http://seattletimes.nwsource.com/photography/
http://masters-of-photography.com/
http://www.allposters.com/-st/Photograp ... _c623_.htm
http://photography.about.com/
http://www.photographysites.com/
http://www.dpreview.com/
http://www.popphoto.com/
http://www.philly.com/inquirer/photography/
http://www.photographymuseum.com/
http://www.rleggat.com/photohistory/

_________________
know that i can't get over you
'cause everything i see is you
and i don't want no substitute
baby i swear it's deja vu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2007, 10:44 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2006, 09:45
Мнения: 267
Местоположение: Tам,където е сърцето
да добавя и аз един сайт

http://photo-cult.com/

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 16:37 
Offline
Пристрастен
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2008, 21:20
Мнения: 349
Чудесно,тъкмо и аз ще науча нещо за фотографията.Мерси много :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2009, 09:42 
Offline
Почетен Член
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2007, 23:46
Мнения: 513
много ме кефи мен =) в смисъл да можеш да правиш професионални снимки хД ама ако трябва да уча цели книги по това и става леко боринг

_________________
с


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Фотографията-рисуване със светлината
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2009, 00:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 11 Юни 2007, 23:58
Мнения: 2973
Местоположение: Between Heaven and Hell
Make_Me_Feel написа:
да добавя и аз един сайт

http://photo-cult.com/

Супер сайт, Супер...

_________________
:teeth: ПРАВИЛА НА ФОРУМ "ДЕЧИЦА" :teeth:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: web-hosting.bg

начало | писане | оцветяване | смятане | приказки | музика | игри | занимавки | наука | форум | галерияwww.dechica.com - 2009


eXTReMe Tracker